Liite 8 Tiedote huoltajille lääkehoidon toteutuksesta varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa
TIEDOTE VANHEMMILLE LÄÄKEHOIDON TOTEUTUKSESTA VARHAISKASVATUKSESSA JA PERUSOPETUKSESSA
Lapsen lääkehoidosta vastaa lääkäri ja lapsen lääkehoito toteutetaan ensisijaisesti kotona. Kunnan varhaiskasvatuksella ja perusopetuksella on voimassa oleva ohjeistus lääkehoitoon varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen aikana.
Huoltajien on keskusteltava varhaiskasvatuksen/perusopetuksen työntekijän kanssa lapsen lääkityksestä:
- Heti lapsen tullessa varhaiskasvatuksen asiakkaaksi/perusopetuksen oppilaaksi (jatkuva sekä kohtausluontoinen lääkitys)
- Lapsen tullessa varhaiskasvatukseen/perusopetukseen (kuuriluonteiset lääkkeet)
Varhaiskasvatuksessa/perusopetuksessa annetaan lääkärin määräämät lääkkeet, jotka on määrätty jatkuvaan/tilapäiseen käyttöön annosteltavaksi myös päivällä.
- Jos lapselle joutuu antamaan lääkettä hoito-/koulupäivän aikana, huoltajat toimittavat lääkkeet ja lääkkeen annostelussa tarvittavat välineet hoitoon/kouluun annosteluohjeineen mieluiten alkuperäispakkauksessa. Annosteluohje voi olla resepti tai alkuperäispakkauksessa oleva annosteluohje.
- Varhaiskasvatuksen henkilökunta antaa lääkkeen, perusopetuksessa koulun henkilökunta huolehtii, että lapsi ottaa lääkkeen tai tarvittaessa antaa lääkkeen, jos lapsi ei pysty itse huolehtimaan lääkityksestään.
- Lääkkeissä täytyy AINA olla lapsen nimi, lääkkeen nimi ja annosteluohje päivämäärineen, Silmä- ja korvatippapullot joudutaan kuljettamaan edestakaisin kodin ja hoitopaikan/koulun välillä. Silmätipat on suositeltavaa hankkia kerta-annospipetteinä.
Suomessa apteekista käsikauppatavarana saatavia tuotteita voi tuoda lasta varten, mikäli tuotteen sopivuus on ensin todettu kotona sopivaksi käyttöön:
- Perus- ja kortisonivoiteet – täytetään lapsen yksilöllinen lääkehoitosuunnitelma ja lääkekortti. Jos kuureja on toistuvasti, suositellaan lääkärin määräämää reseptiä.
- Hajusteeton aurinkorasva.
Varhaiskasvatuksessa lääkkeet säilytetään erillisessä lukollisessa lääkekaapissa. Koulussa lääkkeet voi säilyttää lapsen repussa, jos lapsi pystyy itse huolehtimaan lääkityksestään – reppu säilytetään lasten ulottumattomissa. Jääkaapissa säilytettävät lasten lääkkeet säilytetään kannellisessa rasiassa erillään ruokatarvikkeista ja poissa lasten ulottuvilta.
HUOLTAJIEN VASTUU VARHAISKASVATUKSESSA/PERUSOPETUKSESSA ANNETTAVAAN LÄÄKEHOITOON
1) Huoltajat ovat tietoisia siitä, kuka/ketkä toteuttavat oman lapsen lääkehoitoa ja vastaavat ryhmän henkilökunnan riittävästä perehdyttämisestä lapsen lääkehoitoon.
- Huoltajat vastaavat siitä, että henkilökunnalla on saatavilla kaikki tarvittava lapsen lääkehoitoon ja hoitotoimenpiteisiin, lääkkeisiin ja mahdollisiin tarvikkeisiin liittyvä tieto.
- Huolehtivat, että lapselle annettavat lääkkeet ovat lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä ja muut hoitotuotteet ovat suomalaisesta apteekista saatavia käsikauppatuotteita.
2) Huoltajat huolehtivat hoitoon/kouluun mukaan asianmukaisen säilytyspussin, jossa lääke ei jäädy/lämpene säiden mukaan, mikäli lääkettä kuuluu kuljettaa lapsen mukana esim. retkillä.
3) Huoltajat kutsuvat tarvittaessa alan asiantuntijan perehdyttämään henkilökuntaa.
- Huoltajat ja tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiset (esim. diabeteshoitaja) antavat riittävän perehdytyksen lapsen lääkehoitoa toteuttavalle työntekijälle/työntekijöille/lapsiryhmän henkilökunnalle ja tarvittaessa perehdyttävät koko yksikön henkilökuntaa lapsen akuuttilääkkeiden antamiseen.
4) Huoltajat laativat yhdessä varhaiskasvatuksen ja/tai perusopetuksen työntekijän/henkilökunnan kanssa Lapsen yksilöllisen lääkehoitosuunnitelman:
- kun lapsella on sairaus, joka vaatii lääkärin määräämää pitkäaikaista, säännöllistä ja jatkuvaa lääkehoitoa tai muuta erillistä huomiota TAI
- kun lapsi saa kuuriluontoisen, lääkärin määräämän lääkehoidon (esim. antibioottikuuri, silmätipat, silmävoiteet), eikä lääkehoitoa antavalla työntekijällä ole lääkehoidon kelpoisuutta (esim. perhepäivähoitaja, päivähoitaja ja lastentarhanopettaja). Huoltajat voivat antaa luvan halutessaan em. hoitajalle lapsensa kuuriluontoisen lääkkeen antamiseen täyttämällä ja allekirjoittamalla Lapsen yksilöllisen lääkehoitosuunnitelman.
5) Huoltajat huolehtivat tarvittaessa henkilökunnalle uuden tiedon lääkärin määräämästä lapsen lääkinnässä tapahtuneesta muutoksesta.
- Jos lapsen lääkintään tai hoitotiimiin tulee muutosta, huolehtivat huoltajat uuden tiedon lasta hoitavalle henkilökunnalle. Huoltajat ja ryhmän muu henkilökunta perehdyttävät uuden työntekijän lapsen lääkintään ja hoitotoimenpiteisiin.
6) Huoltajat vastaavat lapsen siirtyessä toiseen varhaiskasvatusyksikköön tai kouluun uuden henkilökunnan perehdyttämisen ja tarvittaessa pyytävät ammattilaisen perehdyttämään lääkehoidon toteuttajat.
7) Huoltajat vastaavat lapsen lääkkeen ja annostelussa tarvittavien välineiden hävittämisestä ja päivittämisestä.
8) Jos lapsella on useampi perhe, huoltajat tiedottavat lapsen yksilöllisistä lääkkeistä ja lääkehoidosta keskenään (varhaiskasvatuksella ja koululla ei ole velvollisuutta toimia perheiden välisenä viestinviejänä.)
Offentligt, till lärare, till personalen och till vårdnadshavare