PÄÄTÄIDEN TOTEAMINEN JA HOITO

Ohjeita päätäitartunnan havaitsemiseen ja hoitoon

Päätäitartunnan toteaminen

Päänahan kutina on merkki päätäin mahdollisuudesta. Kutina on yksilöllistä ja joillakin lapsilla kutina on vähäistä. Päätäitartunta todetaan varmimmin käyttämällä tähän tarkoitukseen suunniteltua täikampaa (saatavana apteekista). Tavallisesta kammasta täit solahtavat läpi. Tarkastuksen tekeminen silmämääräisesti tai tavallista kampaa apuna käyttäen on hankalaa, koska noin 80%:lla lapsilla on tartunnan toteamishetkellä hiuksissaan vain muutama päätäi (1-10 täitä). Lisäksi täit liikkuvat hiusten lomassa melko nopeasti. Täikammalla tehtävä tarkistus voidaan tehdä kuiviin hiuksiin, mutta kosteiden, hoitoaineella käsiteltyjen hiusten kampaaminen on helpompaa.
Lapsi on saanut päätäitartunnan, jos:
- hiuksista löytyy yksikin elävä päätäi,
- hiuksissa tiukasti olevia päätäinmunia (saivareita) löytyy sellaisista hiuksista, joita ei aiemmin ole hoidettu päätäitartunan vuoksi, tai
- hiuksissa tiukasti kiinni olevia päätäin munia löytyy alle 1cm etäisyydeltä päänahasta sellaisista hiuksista, jotka on yli kuukautta aiemmin hoidettu päätäitartunnan vuoksi.

Päätäitartunnan hoito

Vastuu lapsen hiusten tarkastamisesta ja mahdollisen päätäitartunnan hoitamisesta on lapsen vanhemmilla. Lasten hiusten säännöllinen tarkastaminen on tärkeää etenkin epidemiatilanteissa, mutta myös sellaisina vuodenaikoina, jolloin päätäitä muutenkin esiintyy tavallista enenmmän. Mikäli lapsi on saanut päätäitartunnan, on tärkeää ilmoittaa asiasta lapsen leikkitovereille sekä kouluun tai päivähoitoon. Lasten vanhempia tulisi rohkaistasuorittamaan omia päätäitarkastuksiaan edellä mainittuja ohjeita noudattaen. Päätäitartunta ei hoidu itsekseen, vaan vaatii hoitoa. Päätäiden häätämiseksi on apteekista saatavana useita valmisteita - hyönteismyrkkyä sisältäviä itsehoitovalmisteita ja vapaassa kaupassa myytäviä terveydenhuollon tuotteita/tarvikkeita. Valmisteet ovat joko liuoksia tai shampoomuotoisia. Kun lapsi saa päätäitartunnan, kaikille perheenjäsenille tehdään täitarkastus. Tarkastuksen jälkeen hoito tehdään niille, joilla tartunta todetaan. Jos tartunnan saaneita on perheessä useita, hoito tehdään heille samanaikaisesti ja mieluiten vielä saman päivän aikana.

Hoito toistetaan valmisteesta riippumatta 7-10 vuorokauden kuluttua. Ensimmainen hoitokerta ei välttämättä tuhoa kaikkia päätäin munia, jolloin on odotettavissa, että eloonjääneistä munista kuoriutuu lisää päätäitä. Hoitokertojen välisenä aikana täikampaamista kannattaakin jatkaa 2-3 vuorokauden välein vastakuorituneiden päätäiden aiheuttamien kutinaoireiden lievittämiseksi. Hoidon uusimisella myös nämä nuoruumuodot saadaan tuhottua.

Uusintahoidon jälkeen hiukset on tärkeää tarkastaa vähinttään kerran viikossa usean viikon ajan, jotta voidaan varmistua hoidon onnistumisesta.
Saatavilla olevat hoitovalmisteet eivät irrota kuolleita munia hiusvarresta. Useimmat niistä jäävät hoidon jälkeen kiinni hiuksiin ja siirtyvät hiuksen kasvun myötä yhä kauemmaksi päänahasta. Pelkkä täin munien löytyminen ei siis välttämättä kerro hoitoa vaativasta tartunnasta - etenkin, jos kyse on lapsesta, jonka hiukset ovat muutamaa viikkoa tai kuukautta aiemmin hoidettu päätäitartunnan vuoksi. Kuolleitten tai tyhjien munien poistaminen ei ole päätäitartunnan hoidon kannalta tarpeen, joskin niiden poistaminen voi olla perusteltua ulkonäkösyistä.

Ympäristön toimenpiteet

Päätäihin liittyvät tunnepohjaiset reaktiot saattavat johtaa liioteltuihin toimenpiteisiin niiden häätämiseksi tai turhiin hoitojen toistoihin. Esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa muutama yksittäinen tartunta saattaa johtaa laajamittaisiin joukkohoitoihin. Samoin kotiympäristön siistimiseen kiinnitetään helposti tarpeetonta huomiota. Päätäi elää yksinomaan hiuksissa. Koska ihmiskehon ulkopuolella päätäi menettää tartuttamiskykynsä viimeistään 1-2 vuorokauden kuluessa, ei tarvetta ylimääräiselle siivoamiselle ole. Lähinnä on huolehdittava hiusten kanssa kosketuksiin joutuvan materiaalin puhtaudesta. Esimerkiksi hiusharjoissa, kammoissa ja hiusten kuivaamiseen käytetyissä pyyheliinoissa tai villamyssyissä saattaa olla päätäitä. Tartuttamiskykyiset täit saa hävitettyä niistä joko poistamalla käytöstä kahden vuorokauden ajaksi tai puhdistamalla ne päivittäin. Harjat ja kammat puhdistetaan upottamalla ne kuumaan veteen (+60 astetta) kolmenkymmenen sekunnin ajaksi. Mikäli vesi kiehuu, riittää 10 sekunnin käsittely.Konepestävän materiaalin puhdistamiseen riittää tavallinen konepesu. Villamyssyt ja muut päähineet kannattaa viedä syrjään esimerkiksi vaatehuoneeseen kahden vuorokauden ajaksi. On osoitettu, että pakastinkylmyys (n. - 20 astetta) ja toisaalta sopiva kuumuus (n. +80 astetta) tuhoaa päätäit parissa tunnissa. Toisaalta vuodevaatteista, patjoista, asusteista, lasten leluista, huonekaluista, lattioilta tai muilta kodin pinnoilta ei juuri koskaan löydy tartuttamiskykysiä päätäitä. Siten erilaisen materiaalin pakastaminen tai saunottaminen on turhaa. Vaikka päätäitä olisikin varissut hiuspohjasta ympäristöön, pelkkä aika (1-2 vrk) ilman erityisiä siivous- tai puhdistustoimenpiteitä riittää niiden karkotukseen.