Syyhyn hoito

Syyhyn oireet ja hoito

Syyhyn hoito

Miten syyhy tarttuu ja itämisaika?

Syyhyn aiheuttaa vaivoin silmin havaittava syyhypunkki, joka on vain ihmisen loinen. Tartunta tapahtuu toistuvassa tai tiiviissä ihokosketuksessa henkilöstä toiseen, erityisesti sängyn lämmössä, mutta ei niin lyhytkestoisessa kontaktissa kuin kättely. Punkki elää ihon ulkopuolella 1-2 päivää, joten tartunta tekstiilien kautta on mahdollista, mutta harvinaisempaa. Oireet alkavat 3-6 viikon kuluttua ensitartunnasta ja muutaman päivän kuluttua uusintatartunnasta, mutta koska syyhy tarttuu jo ennen oireiden alkamista, ajankohtaa on vaikea määrittää.

 Oireet

Tyypillisin oire on iltaisin ja öisin vaivaava kutina etenkin sormenväleissä, ranteissa ja pakaraseudussa. Raapimisjälkiä voi löytyä ja iho olla ärtynyt. Kasvoja lukuun ottamatta eri puolilla vartaloa voi esiintyä kutiavaa paukuraista ihottumaa. Syyhyn erottaminen muista ihottumista ei aina ole helppoa. Epäselvissä tapauksissa, alle 2-vuotiaiden lasten ja vanhusten on hyvä käydä lääkärillä.

Hoito

Syyhyn hoitoon saa ilman reseptiä apteekista tehokkaan lääkevoiteen. Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti. Voide levitetään pakkausohjeen mukaan varpaankärjistä leuankärkeen unohtamatta sormi- ja varvasvälejä, kainaloita, nivustaipeita, napaa, ulkoisia sukuelimiä ja pakaravakoa. Se pestään pois 8-15 tunnin kuluttua. Jos joutuu hoidon aikana pesemään kädet, ne voidellaan uudelleen. Oireettomille riittää yksi hoitokerta, oireisille hoito uusitaan 1 viikon kuluttua. Paukuroita ja jälkikutinaa voi olla hoidon jälkeen viikkojenkin ajan. Voidetta ei saa käyttää raskaana oleville, imetyksen aikana eikä alle 2-vuotiaille tai vanhuksille ilman lääkärin määräystä.

Muut toimenpiteet

Lääkevoidehoidon yhteydessä vaihdetaan ja pestään ihoa koskettaneet vaatteet, lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet. Vuode imuroidaan. Vesipesu yli 60°C:ssa hävittää syyhypunkit.  Hankalasti pestäviä tekstiilejä voi seisottaa poissa käytöstä 3 vrk esim. muovipussissa tai pakastimessa 1 vrk ajan. 1-2 tuntia 80 asteisessa kuivassa saunassa tai tunti kuivauskaapissa tai ½ tuntia kuivausrummussa ovat muita keinoja. Lapsi voi palata päiväkotiin/kouluun 24 tuntia hoidon päättymisen jälkeen.